Aquesta responsabilitat la té a l’hora de no malbaratar l’oportunitat que suposa per Barcelona i per Catalunya i també perquè “estem utilitzant al Fòrum un material noble, paraules nobles i emfàticament paraules sagrades com la pau o la solidaritat- ha afirmat-, que no es poden utilitzar en va, ni es poden utilitzar de manera parcial ni molt menys d’una manera partidista”.
Pel president, “el Fòrum no pot ser només un espetec d’espectacles, no pot ser una gran concentració en un espai reduït i en un temps reduït, amb moltes aportacions de tota mena més o menys espectaculars, exòtiques, que criden l’atenció”. Segons el president, “el Fòrum ha d’enviar un missatge, que haurà de tenir un component d’utopia, de realisme generós i finalment d’optimisme”. “Si ens quedéssim amb aquesta mena de samfaina de colors i música, de personatges poc freqüents –ha continuat- seria d’una gran superficialitat“.
En un altre moment de la seva intervenció, el president català ha reclamat que en el marc de la globalització es tingui en compte la identitat catalana, perquè “si un deixa de ser el que és, deixarà de ser útil al Fòrum i al progrés encara que sigui per una aportació petita i modesta”. En la mateixa línia, el president ha denunciat que la identitat europea no està prou definida ni prou assumida i ha acabat dient: “Europa s’ha de plantejar actualment el fet que no s’hagi definit la seva pròpia identitat i les seves fronteres i això serà bo fer-ho en el marc del Fòrum perquè l’espectacle dels europeus no és positiu”.
Finalment, Jordi Pujol ha dit que l’aportació que poden fer els ajuntaments és molt important des del punt de vista pràctic, del contingut, pel que fa a la programació, també dels beneficis que poden generar per cada poble o ciutat i de cara als valors de convivència de cultures, d’integració, entre molts altres aspectes.
Aquestes afirmacions les ha fet el president català en el decurs de la seva intervenció en l’acte de signatura del conveni de col·laboració entre el Fòrum Universal de les Cultures 2004 i l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, que ha tingut lloc, aquest migdia, al Teatre Nacional de Catalunya.
També hi han intervingut l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Jesús Maria Canga; el conseller delegat del Fòrum, Jaume Pagès; el director general del Fòrum, Jordi Oliveras; el president de l’ACM, Joan Maria Roig; el president de la FMC, Manel Mas; el subsecretari d’Educació, Cultura i Esport del Govern central, Mariano Zabía, i l’alcalde de la ciutat i president del Fòrum, Joan Clos.
També hi han estat presents, per part de la Generalitat, el conseller de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, i el secretari general de la Presidència i vicepresident del Fòrum, Carles Duarte.
Durant l’acte, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya han signat un conveni amb el Fòrum per regular el conjunt de relacions entre els ens locals i el Fòrum.