Concepte de campanya
Per primer cop, la gent, els pobles i les cultures del món es trobaran a Barcelona per avançar cap a un futur millor. I el Fòrum Barcelona 2004 és el vehicle que propicia aquesta unió entre mons diferents. Una gran trobada i, al mateix temps, una gran oportunitat. Un lloc, Barcelona, i 141 dies per crear entre tots un nou model de convivència, basat en la sostenibilitat, la diversitat i la pau. Aquest és l’eix de comunicació d’una campanya emotiva i espectacular on el color, la diversitat i el mestissatge d’idees conflueixen en un missatge comú per a l’esperança: «Una trobada que mourà el món».
La campanya, que s’emetrà a TVE, la 2, Tele 5, Antena 3, Canal Plus i algunes autonòmiques, ha estat concebuda per FCB/Tapsa Barcelona i sota el concepte de Pangea –que en grec significa «totes les terres»- simbolitza la confluència de la diversitat cultural que pretén el Fòrum Barcelona 2004. Fa 180 milions d’anys, abans de la separació de les plaques tectòniques, el nostre planeta era un únic i gran continent, un únic món. I el Fòrum Barcelona 2004 és una nova pangea de cultures, idees, músiques i festes. Una nova pangea de persones.
Rodatge
La realitzadora catalana Isabel Coixet, amb una llarga i prestigiosa carrera tant en el món de la publicitat com en el cinematogràfic, directora de pel·lícules com Mi vida sin mí, Cosas que nunca te dije o A los que aman ha estat l’encarregada de dirigir el rodatge de l’anunci de televisió de 45 segons, que serà el vaixell insígnia de la campanya.
L’anunci té clarament un llenguatge cinematogràfic. Isabel Coixet afirma que «els esquemes publicitaris no servien a l’hora de reflectir les emocions que volia expressar amb l’espot. La llum, els personatges, els paisatges, la paràbola de la unió del continents
tenen una dimensió èpica i humana que correspon més al domini del cinema que al de la publicitat. El que proposa aquest espot és un somni, però un somni possible, un somni tangible, un somni a escala humana».
Quant al rodatge -van ser necessaris tres dies a més de 25 localitzacions de Catalunya- la realitzadora catalana explicava com no va resultar gens fàcil transformar-les en escenaris de diferents llocs del planeta com el Pol Nord a la platja del Prat, o l’Índia al Delta de l’Ebre: “Per a mi va ser un desafiament personal poder-lo rodar i postproduïr tot aquí, però això forma part també de la màgia del cinema. De sobte una casa de Sant Carles de la Ràpita amb dues nenes hindús somrient a càmera pot semblar Goa. De fet, l’altre dia li vam ensenyar l‘espot a una productora de Los Angeles i va al·lucinar quan li vam dir que tot estava rodat aquí… vam haver d’ensenyar-li fotos dels llocs on vam rodar perquè ens creiés!».
Van ser necessaris diferents personatges que simbolitzen tots els pobles i les diverses cultures del planeta: una ballarina asiàtica, un bororo amb la seva màgia, dues nenes hindús, un guerrer massai, etc. i 400 extres per formar les dues grans mans del logotip del Fòrum. Va ser precisament durant el rodatge dels plànols de les mans a l’esplanada de la Mar Bella quan es va crear una màgia especial segons la directora: «Va ser un dia llarg de rodatge, amb pluja, fred, vent i grans canvis de llum, que ens obligaven a replantejar-nos el pla cada cinc minuts, però el que és cert és que tothom s’ho va prendre amb molt d’esperit esportiu i sí que puc dir que hi havia una il·lusió enorme entre la gent. Vam tenir poc temps per assajar, però tot va sortir bé a la primera. Tothom es va esforçar realment a col·laborar. Tant de bo sigui un bon presagi!»
La campanya, tant en televisió com en mitjans gràfics, recull la magnitud del Fòrum a través de la barreja i fusió de cultures, imatges i idees capaç de sorprendre i emocionar a tots. En definitiva, una campanya que mourà el món cap a Barcelona.