El president veu com un factor fonamental del procés els Estats Units: “Bush s’està prenent aquest tema molt seriosament. La voluntat de pressionar Israel existeix, més que la que va tenir Clinton, tot i que va ser Bush pare qui va anar més enllà fins al punt Shamir a la conferència de Madrid”.
De les converses que ha mantingut aquests dies amb observadors de la zona, Pujol dedueix que “és un moment amb un altre llenguatge”. Aquest optimisme –que després no es tradueix, en canvi, en reunions com la d’aquest fòrum- ve avalat per dues raons: “que els nord-americans obtinguin més suport a Europa en la consecució de la pau a Iraq i per l’oportunitat per la pau palestino-israeliana expressada al mapa de ruta”.
“Arafat no té autoritat sobre Hammas i Ezbollah i això debilita l’autoritat palestina”, ha respost sobre si el president de la ANP ha de continuar sent reconegut per la Unió Europea. Tot i així l’ha exculpat pel fet que “és difícil dominar a la seva gent si els israelites responen a cada atemptat amb més assentaments, etc.”.
Pujol ha ironitzat sobre el motiu de la seva presència a Jordània: “sempre hem procurat fer una reflexió sobre els problemes del món. No tenim cap solució, però podem parlar”, presència que contrasta amb el fet “una mica insòlit” de l’escassa participació de polítics europeus. Amb el president de la Generalitat també hi participa Andreu Claret, director de l’Institut Europeu de la Mediterrània.
Finalment, i sobre si Espanya ha perdut crèdit internacional per la seva posició en el conflicte d’Iraq, Jordi Pujol ha confirmat que “poc o molt sí, però tot i així sembla que Espanya pot recuperar un paper en el diàleg”.
La cimera monogràfica que amb el títol “Visions per a un futur canviant” organitza el World Economic Forum està sota l’auspici del rei hatxemita, Abdullah II, i té com a objectiu analitzar la situació a l’Orient Mitjà després de la guerra a l’Iraq i l’estat del procés de pau entre Israel i Palestina conegut com a “full de ruta”. El mandatari català s’ha desplaçat a Jordània acompanyat de la seva esposa, Marta Ferrusola, i del director de l’Institut Europeu de la Mediterrània.
La reunió aplega més de 300 personalitats polítiques, financeres, religioses i intel·lectuals. Entre els assistents hi figuren els presidents d’Egipte, Hosni Mubarak; Afganistan, Hamid Karzai; Alemanya, Àustria, Letònia i Malta; el secretari d’Estat dels Estats Units, Colin Powell; caps de govern i ministres d’Afers Exteriors com Ana Palacio (Espanya), Joschka Fischer (Alemanya) i Abdullah Gül (Turquia), l’antic cap del govern d’Israel, Simon Peres; ministres de països àrabs, de l’Autoritat Nacional Palestina com Nabeel Shaath (Afers Exteriors) i d’Israel, entre altres.
Com a organitzacions internacionals cal destacar la presència dels secretaris generals de la Lliga Àrab, Amre Moussa; de l’OTAN, lord Robertson, i el secretari general del Consell Europeu, Javier Solana.
Les ponències i taules rodones que es desenvolupen entre avui i dilluns vinent giren al voltant del desenvolupament econòmic, progrés social i estabilitat política a l’Orient Mitjà, estat de les relacions transatlàntiques i la necessitat d’una millora en el creixement econòmic.