El Rei Joan Carles, el president José María Aznar i els presidents de les diferents CCAA són algunes de les personalitats de l’Estat espanyol que rebran aquest present; a nivell internacional, hi ha, entre altres, el papa Karol Wojtyla; l’emperador del Japó; presidents i representants polítics de diversos països com George Bush, Ignacio Lula da Silva, Eduardo Duhalde; Václav Klaus; Ariel Sharon, i Yaser Arafat, a més d’altres representants del món econòmic i social.
El president Pujol ha acompanyat aquest obsequi amb una carta personal, traduïda a trenta idiomes, en la qual explica als destinataris el sentit cívic i cultural que els catalans donen a aquesta celebració.
“Regalem llibres- diu Jordi Pujol en el seu escrit- perquè la identitat catalana, que hem defensat a través dels segles i que seguim defensant amb convicció, es basa sobretot en la llengua catalana i en la cultura. I roses, en tant que símbol de civisme ciutadà i d’estimació entre persones”.
Després de recordar que Ramon Llull va compondre les primeres obres de filosofia no escrites ni en llatí, ni en grec, ni en àrab, sinó en català i fa més de 700 anys, el president català explica en la seva carta que “avui el català segueix essent la llengua pròpia de 7 milions de persones i és un vehicle d’una cultura i d’una literatura importants”. I afegeix que és “una llengua que ha estat perseguida durant segles, però que amb la seva vitalitat actual demostra que les identitats són no només possibles, sinó que cada cop més necessàries en un món cada cop més global”.
Catalunya present a la premsa internacional
D’altra banda, i amb l’objectiu de promocionar la cultura catalana a l’exterior, la Generalitat, coincidint amb la celebració de la Diada de Sant Jordi, publicarà a diferents diaris i revistes internacionals una pàgina publicitària sobre Catalunya. En l’anunci s’explica el sentit de la festa de Sant Jordi, que enguany està dedicada a la figura de Ramon Llull (1233-1316), filòsof, científic i escriptor mallorquí, que treballà pel diàleg entre les diferents religions, i que va ser el primer escriptor d’un llibre de filosofia que utilitzà com a llengua el català.
Aquesta pàgina sobre Catalunya i les seves tradicions es publicarà dimecres vinent, dia 23 d’abril, a The Times, Financial Times, Le Monde, La Repubblica, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Figaro i Il Corriere della Sera; i el dia 3 de maig, a la revista The Parliament Magazine.