Amb aquestes paraules el president de la Generalitat, Jordi Pujol, ha volgut tornar a insistir en la necessitat de fer una especial atenció a les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, el president ha parlat de les darreres manifestacions que s’han produït a l’Ebre per part de la plataforma antitrasvassament. Jordi Pujol ha dit: «ja m’ho va dir un destacat dirigent socialista de les Terres de l’Ebre.
aquest tipus d’actuacions es produiran fins a les eleccions. Però la gent ha de tenir clar que un pla hidrològic hi serà, sigui el que sigui i només cal aplicar-lo perquè hi hagi unes mínimes garanties». En aquest punt ha recordat les condicions que el govern de la Generalitat va posar per a garantir un mínim de cabal i el pla de defensa del Delta de l’Ebre. Però el president Pujol ha insistit que el govern de la Generalitat és, avui per avui, l’únic que ha presentat projectes i iniciatives per a les Terres de l’Ebre i ha afegit que algunes formacions polítiques o entitats no han posat res sobre la taula, a banda de la protesta.
El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions en el decurs d’una roda de premsa a la ciutat de Tarragona, poc després de pronunciar una conferència sobre les funcions del president de la Generalitat, que ha impartit als alumnes de segon curs de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili.
En aquesta trobada amb els mitjans de comunicació, el mandatari català també ha fet referència als vaixells que el govern català va enviar a Galícia per ajudar a netejar les aigües atlàntiques tacades pel petroli del Prestige. El president de Catalunya ha declarat: «Si d’alguna cosa hem pecat és de voler ajudar a Galícia».
També ha recordat que la Generalitat des del primer dia s’ha posat a disposició de la Xunta de Galícia i del comitè de crisi que es va formar en el seu moment. Jordi Pujol ha mostrat, però el seu desconcert pel fet que els vaixells a hores d’ara no tinguin una destinació definitiva i ha apuntat l’existència d’una certa descoordinació en tot aquest afer. Ha afegit que el problema de la destinació dels vaixells és més de tipus polític intern, ja que a hores d’ara ja és clar que «la polèmica del musclo no té cap base». Sense voler entrar en polèmica, el mandatari català ha insistit en el fet que el que a ell li agradaria és que la Xunta de Galícia tingués competències sobre el tema, però el cert és que són del govern estatal.
D’altra banda, el president de la Generalitat, acompanyat del delegat del Govern de la Generalitat al camp de Tarragona, ha avançat que el Pla Director d’Ordenació dels Sectors Químic i Turístic del Camp de Tarragona està en fase de poder-se signar i que de manera imminent es produirà l’acord entre les institucions, és a dir, entre la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments implicats. Aquest acord permetrà sentar els criteris bàsics entre les institucions i iniciar la tramitació oficial del pla. En aquest sentit, el president ha volgut destacar la importància de l’equilibri entre els dos sectors, el químic i el turístic, que no actuen en contraposició sinó com a «fronterers».
El president de la Generalitat també ha valorat la nova reforma del codi penal. Així ha volgut distingir en dues parts, el que afecta a la delinqüència i el que afecta al terrorisme. En el primer apartat Jordi Pujol ha indicat que en l’orientació bàsica «hi estem d’acord perquè des de fa dos anys CiU a Madrid ho ve demanat i en l’àmbit de les nostres competències a Catalunya ja ho hem aplicat». Pujol ha posat com a exemple la normativa coneguda com la Llei del menor que ja tenia un sentit restrictiu i que tots els partits, inclòs el PP van exigir que fos més «tova, tot i que ara ens donen la raó». Pel que fa al terrorisme, el mandatari català ha indicat: «entenem que es vulgui endurir les penes no només davant de la demanda popular sinó perquè ens sembla just l’enfortiment davant la possible laxitud». Tot i així ha indicat que encara hi ha dos temes pendents que el govern català vol estudiar com són el passar de 30 a 40 anys i estar segurs que hi hagi una política de reinserció.
En l’apartat de la classe a la URV, que s’ha fet a porta tancada hi han assistit més de 400 alumnes, tot i que inicialment només se’n preveien uns 150. El mandatari els ha fet una exposició de la seva tasca com a president posant-los exemples pràctics. La sessió ha durat unes dues hores llargues, al final de la qual els alumnes han fet diferents preguntes al president Pujol.
Ja aquesta tarda el president de la Generalitat té previst inaugurar l’IES de Torreforta, situat al barri tarragoní que porta aquest mateix nom, on el rebran, a més de l’alcalde Nadal, el director del centre, Antoni Vilaseca, entre altres autoritats. L’IES ja funciona a ple rendiment i ha tingut un cost de 3.044.075,21 euros. En aquest centre es pot cursar des de primer d’ESO i fins el segon curs de batxillerat.