En el seu discurs, el conseller Huguet ha destacat la necessitat de “definir un espai propi més ampli”. Segons el conseller, Catalunya ha de reforçar el seu paper internacional, davant el repte que suposen d’una banda, l’aparició de noves economies emergents, i d’una altra l’ampliació de la UE a 25 membres. Pel que fa a l’Euroregió, ha assenyalat que “cal reforçar les relacions econòmiques i de tot tipus dins aquest espai” i ha afegit que “hem de convertir Catalunya en el motor productiu i en el centre tecnològic, logístic, cultural, de lleure i de consum més important d’aquesta zona”.
Així mateix, el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, ha apuntat que cal garantir la presència de Catalunya a la UE. En aquest sentit, ha recordat que “la creació de la Delegació del Govern de la Generalitat a Brussel·les és una bona mostra de la voluntat del govern de ser present en els centres internacionals de decisió”.
PREMIS A LA INTERNACIONALITZACIó DE L’EMPRESA CATALANA 2005
Els guardonats;
1.- PROCELI TURULL S.L.: Aquesta empresa, amb seu a Terrassa i constituïda al 1997, pertany al sector de l’alimentació i es dedica a la producció pastissera. Compta amb més d’una quarantena de treballadors i un ritme de creixement del 25% anual. Actualment exporta a països d’arreu d’Europa entre els quals, Holanda, Portugal, Andorra, Itàlia, Bèlgica, Luxemburg, Malta, Regne Unit, Alemanya, Suïssa, Suècia, Finlàndia, àustria i Dinamarca. Així mateix, compta amb implantació comercial a Xile, on ha construït una nova planta per al consum de celíacs. La seva quota de mercat és de l’ordre del 40%, percentatge que la situa en primer lloc en el mercat espanyol.
2.- Laboratoris Diafarm SA: Aquests laboratoris farmacèutics, amb seu a Barberà del Vallès i constituïts el 1982, compten amb una plantilla de 86 persones. Actualment, exporta a França, Portugal, Alemanya, Hongria, Regne Unit, Mèxic i Xile, països on té implantació, ja sigui amb filials o distribuïdors. L’estratègia actual de l’empresa està orientada a l’exportació. A Portugal, Diafarm ha optat per treballar, a més del sector farmacèutic, el sector dietètic, mitjançant un distribuïdor especialitzat.
3.- Presence Technology SL: Empresa dedicada des del 2001 a la fabricació de software. Té seu a Barcelona i compta amb 21 treballadors. Exporta a Sudàfrica, Colòmbia, Mèxic i Estats Units, països on ven mitjançant les seves pròpies sucursals o amb acords amb distribuïdors líders al país.
4.- IMC Toys SA: Empresa terrassenca dedicada des de 1981 a la fabricació i comercialització de la seva pròpia marca de joguines. Compta amb una plantilla de 86 treballadors. Exporta al Regne Unit, Irlanda, França, resta d’Europa, Austràlia i Nova Zelanda. Al 2005, va obrir una filial al Regne Unit i està preparant l’obertura d’una filial a França. D’aquesta manera, han augmentat les vendes un 400% i preveu un 400% d’increment més al 2006. Destaca per la recerca de materials i components menys agressius per al medi ambient.
5.- Cobega SA: Fundada al 1953, es dedica a l’embotellament i distribució de begudes. Compta amb una plantilla de 1.315 treballadors. Té implantació comercial a diversos països africans, entre els quals Guinea Bissau, Marroc, Guinea Equatorial, Mauritània, Gàmbia, Ghana, Libèria o Sierra Leone. Cobega ha dut a terme el seu procés d’internacionalització mitjançant inversions a l’estranger, de manera que no ha suposat canvis en els sistemes productius de la central.
En els darrers tres anys, ha entrat al Marroc, ha internacionalitzat l’activitat del cafè i ha penetrat en el sector cerverser que, de fet, és un nou negoci del grup.
5.- Joan Planes i Vila (16/08/41, Estamariu, Seu d’Urgell): Amb estudis d’enginyeria industrial i de direcció i administració d’empreses, Joan Planes va iniciar-se en el món empresarial al 1965, com a responsable de producció i de control de qualitat de l’empresa Paris Morató i 4 anys més tard, al 1969, va fundar l’empresa Astral, dedicada a la fabricació d’accessoris metàl·lics per a la piscina. Al 1972 va iniciar el procés d’internacionalització d’aquesta empresa, fins arribar en l’actualitat a presidir el grup Aquaria, una multinacional catalana que compta amb 3.000 empleats, té 43 plantes de producció arreu del món i més de 120 delegacions en més de 20 països, entre els quals la Xina, Austràlia, Emirats àrabs, Rússia, Mèxic i el Marroc. El 70% de la facturació del grup prové de fora d’Espanya.
6.- Cambres de Comerç: Des del 1886 i fins al 1906 es van crear les 13 cambres oficials de comerç, indústria i navegació de Catalunya. En aquest segle i escaig d’existència, primer per tradició i per vocació i des de l’any 1993 també per obligació legal han destinat una part important dels seus recursos, tant humans com materials al comerç exterior.
Aquesta dedicació, a la qual s’han esmerçats 17 milions d’euros l’any 2005, s’ha traduït en multitud d’actuacions de suport al col·lectiu d’empreses exportadores catalanes, actuacions tan diverses com el suport a la formació de persones especialistes en les relacions comercials internacionals; la intermediació en relacions comercials mitjançant l’organització de missions directes i inverses, l’assessorament permanent personalitzat, que abasta totes les tècniques i instruments aplicables al comerç exterior, la defensa dels interessos de les empreses exportadores davant les administracions públiques, la presència i participació en organismes internacionals especialitzats en la matèria, fent ressò dels interessos, ambicions i neguits de les empreses catalanes.