“La Llei de política lingüística –ha explicat- ha fet molta feina i ha permès tota una sèrie d’actuacions graduals, que es van introduint de mica en mica i finalment la gent no s’adona que hi ha canvis, però hi ha hagut una sèrie d’avenços gradualment en moltes coses”, i en aquesta línia ha citat els avenços en el cas dels documents notarials, les accions judicials, l’etiquetatge, o l’ús del català a les empreses, entre d’altres. Pel president, “aquests són avenços insuficients i per això –ha afegit- cal donar un nou impuls a algunes de les línies d’acció definides a la Llei de política lingüística”.
El president de la Generalitat, Jordi Pujol, acompanyat del conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, i la consellera de Justícia i Interior, Núria de Gispert, ha presidit, aquest matí, l’acte de signatura d’un conveni entre la Generalitat i l’empresa Garrigues Advocats i Assessors Tributaris per fomentar l’ús del català en l’àmbit jurídic.
En un altre moment de la seva intervenció, el president Pujol ha agraït la voluntat del despatx de Garrigues per col·laborar en la tasca d’impuls de l’ús social del català i de l’ús en general del català i ha volgut subratllar la importància del conveni signat amb Garrigues pel seu volum i prestigi.
En representació de Garrigues S.L. hi ha pres part Fernando Rey, soci director de les oficines de Barcelona, Mallorca i Saragossa; i els socis de l’esmentat despatx d’advocats Joaquim Triadú, Lluís Esquerra, Rafel Ortiz i Maria Terés.
Després de la intervenció del director general de Política Lingüística, Lluís Jou, han pres la paraula Fernando Rey, Jordi Vilajoana i Núria de Gispert.
Aquest acord, que és el primer que se signa amb una empresa de l’àmbit jurídic, s’emmarca en les accions que els departaments de Justícia i Interior i de Cultura realitzen per propiciar la implicació dels despatxos d’advocats i d’altres professionals del món del dret per impulsar l’ús del català en els àmbits jurídic i judicial. Cal recordar que el Govern català ha establert diversos convenis de col·laboració amb els col·legis professionals de l’àmbit jurídic i judicial, entre els quals figura un conveni amb el Consell dels Il·lustres Advocats de Catalunya, signat el desembre del 2000. Amb aquests, són prop de 40 els convenis signats per la Generalitat amb empreses, entitats i associacions per a l’aplicació de la Llei de política lingüística.
La Generalitat donarà suport i assessorament tècnic a l’empresa per a la determinació de les necessitats lingüístiques i per a la interpretació dels preceptes de la Llei; atendrà les consultes per a la solució de dubtes de tipus lingüístic i terminològic, i l’assessorarà en la redacció de documentació específica i en relació amb les eines i recursos lingüístics. Per la seva banda, Garrigues es compromet a promoure el coneixement del català i en especial del
llenguatge jurídic i la terminologia especialitzada del sector, per part de professionals i dels treballadors de l’empresa; a promoure l’ús del català en els contractes i en la documentació notarial, i a utilitzar la terminologia catalana normalitzada o difosa pel TERMCAT en tots els àmbits de la comunicació empresarial i, d’una manera especial, en la documentació jurídica derivada de la seva activitat professional, entre d’altres. També estableix la utilització del català en la informació del lloc web de l’empresa, en la retolació interior i exterior o en les comunicacions empresarials internes i externes.
L’oficina de Garrigues a Barcelona compta amb 230 professionals que presten assessorament en les diferents àrees del dret en els sectors públic i privat.
L’acord l’han signat els consellers de Cultura i de Justícia i Interior i el soci director de les oficines de Barcelona, Mallorca i Saragossa de Garrigues Advocats. També hi ha estat present el director general de Política Lingüística, Lluís Jou.