El reconeixement de la complexitat del problema en un marc mundial profundament alterat pel terrorisme i els desequilibris de poder, i el reconeixement també del caràcter despòtic i sanguinari del règim iraquià, en l’enderrocament del qual tothom està d’acord, no invalida la convicció que calia haver trobat una solució pacífica i sobretot que calia actuar en el marc de les Nacions Unides. Això no ha estat així i la Presidència de la Generalitat, en aquest moment dramàtic reitera el seu rebuig a la guerra i la seva adhesió als principis de les Nacions Unides.
La Presidència de la Generalitat lamenta també les conseqüències negatives que la crisi de l’Iraq ha tingut per la Unió Europea, que és per Europa i per Catalunya un decisiu instrument de progrés econòmic, social i polític. I que ha de poder exercir en el Món un paper positiu i d’equilibri de primer ordre. Refer l’entesa dintre de la UE ha de ser per tant un objectiu molt prioritari de tots els seus membres.
Amb tot, en aquest moment el dolor principal que hem de sentir és per les víctimes directes de la guerra. Víctimes que calia evitar.
Aquest crisi ha de ser una invitació punyent a una reflexió de tot el Món sobre les bases polítiques, socials, morals i econòmiques de l’ordre mundial. El fracàs de les Nacions Unides no ha de ser admès com a definitiu. Aquest fracàs ha de ser ara un agulló per a veure què és el que cal fer per a que no es repeteixi. Això és sobretot responsabilitat dels més poderosos, dels més poderosos en diners, recursos, força militar, poder polític. Però l’experiència d’aquestes últimes setmanes posa de manifest que els ciutadans del Món –cadascun d’ells- poden incidir en aquest debat. Les mobilitzacions ciutadanes no han inflexionat el curs dels esdeveniments, però han modificat la consciència moral del Món. I això acaba tenint repercussions. Acaba canviant la política de relacions entre els Estats i l’ús del poder.
Durant les últimes setmanes no s’ha pogut evitar que el conflicte de l’Iraq desemboqués en la guerra. El que en canvi sí que s’ha obert camí, i això ha estat molt positiu, durant les últimes setmanes és la idea molt general que cal un canvi en les normes polítiques, legals i morals que han de regir el Món, i que han de fer que en el futur no hi pugui tornar a haver una guerra com aquesta. En aquest canvi de valors i d’actituds el poble de Catalunya hi ha de fer i hi pot fer una contribució important. Pot ajudar a que aquesta crisi ajudi a crear unes bases noves més justes de l’ordre mundial. És deure de tots i cadascú de nosaltres contribuir-hi dintre de les seves possibilitats.
Finalment, i amb el doble objectiu de refer la unitat europea i de recomposar un nou marc de legalitat internacional en el marc de les Nacions Unides la Presidència de la Generalitat espera que el Govern espanyol assumeixi les seves responsabilitats de futur.