Amb aquesta visita de prospecció, el COPCA i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació han volgut inspeccionar sobre el terreny l’estat del projecte i tancar les negociacions amb l’administració marroquina i les entitats del país implicades. Per formalitzar el compromís, el conseller Huguet i el director general de l’Agència per a la Promoció i Desenvolupament Comercial i Econòmic de les Prefectures i Províncies del Nord del Marroc (ADPN), Driss Benhima, han signat una carta d’intencions a Casablanca en el marc d’aquest viatge.
Les àrees d’aterratge empresarial
L’objectiu principal del projecte d’àrees d’aterratge és fomentar la multinacionalització de les empreses catalanes, facilitant l’entorn i els serveis necessaris per a la creació de centres de producció i logística en punts geoestratègics a l’exterior. L’àrea d’aterratge empresarial del Marroc, promoguda pel COPCA i la Cambra de Comerç de Barcelona, és la segona que es concreta en aquesta matèria.
El projecte d’àrees d’aterratge empresarial s’emmarca dins el Pla per a la d’Internacionalització de l’Empresa Catalana 2006-2008. Es tracta d’un dels cinc eixos d’aquest pla que preveu impulsar una nova generació d’empreses catalanes de caràcter multinacional. Concretament, les àrees d’aterratge empresarial ofereixen a les empreses un important suport logístic amb ubicació en un espai industrial comú en un país estranger. D’aquesta manera, faciliten un emplaçament assimilable a les plantes industrials dedicades a la producció, assemblatge, emmagatzematge o a l’oferta de serveis.
Per al desenvolupament de cadascuna de les àrees d’aterratge empresarial, el COPCA col•labora amb empreses catalanes amb vocació internacional i projecte d’expansió exterior que impliquin una presència industrial o logística en alguna de les zones referides. En aquest cas, l’entitat promotora és la Cambra de Comerç de Barcelona, que lidera el projecte i està ultimant les negociacions amb el govern marroquí per concretar-ne les condicions.
El Marroc, soci estratègic
L’elecció del Marroc per a la instal•lació de la segona àrea d’aterratge empresarial impulsada pel COPCA ve justificada per moltes raons. En primer lloc, és indubtable la importància estratègica tant per Catalunya, com per Espanya i la UE. El Marroc lidera el creixement econòmic a la zona del Magrib, amb un important nombre d’inversions estrangeres i representa després dels països de l’entorn UE, la tercera destinació de les exportacions catalanes. En aquest sentit, destaca la rellevant presència d’empreses catalanes al Marroc amb establiment propi o amb quota de mercat.
L’excel•lent relació entre els governs del Marroc i Catalunya també ha estat fonamental en la decisió de l’emplaçament; una bona relació que es fa evident amb iniciatives com el Centre de Promoció de Negocis (CPN) operatiu des del 1987 al país magribí o la plataforma empresarial del COPCA oberta a Casablanca al 2004.
Igualment decisiva en l’elecció del Marroc ha estat la immillorable posició de la Cambra de Comerç de Barcelona en l’entorn governamental i empresarial marroquí.
Finalment, s’ha tingut en compte l’actual conjuntura econòmica i política, a quatre anys vista de la futura Zona de Lliure Comerç Euromediterrània, prevista per al 2010, en la que el Marroc jugarà un paper important.
La futura àrea d’aterratge empresarial amb capacitat per a fins 50 empreses
L’àrea d’aterratge empresarial del Marroc estarà ubicada en un terreny de 100 hectàrees al nord del Marroc, entre Tànger i Tetuán. Segons una primera previsió, aquesta superfície preveu la instal•lació d’almenys 30 empreses tot i que pot arribar a acollir-ne fins a una cinquantena. A falta de tancar les converses amb les autoritats marroquines, que ja han expressat tot el seu suport a la iniciativa, el projecte podria estar enllestit abans de finalitzar l’any 2006.
En aquest sentit, el conseller Huguet i el director general de l’Agència per a la Promoció i Desenvolupament Comercial i Econòmic de les Prefectures i Províncies del Nord del Marroc (ADPN), Driss Benhima, han signat una carta d’intencions on reiteren la seva mútua col•laboració.
En aquest document, les dues administracions reiteren la voluntat d’intensificar les relacions entre Catalunya i el Marroc mitjançant la creació de mecanismes per a la cooperació empresarial i coincideixen en què la futura àrea d’aterratge serà “un instrument innovador i de primer ordre” per implicar les empreses en el desenvolupament de les relacions econòmiques i socials i fomentar la competitivitat i el creixement de les empreses catalanes i marroquines.
Per part del Departament de Comerç, Turisme i Consum es manifesta el compromís d’instal•lar l’àrea d’aterratge empresarial mentre que l’administració marroquina es compromet a “recolzar la iniciativa”. Aquest recolzament es formalitzarà en contraprestacions per part del govern marroquí en el desenvolupament del projecte i en avantatges per a les empreses catalanes que s’hi instal•lin. Aquestes contraprestacions podrien referir-se tant a les condicions del terreny, com a les condicions dels subministraments de la futura àrea d’aterratge així com a les condicions fiscals aplicables a les empreses catalanes en forma de beneficis o bonificacions.
A la imatge d’esquerra a dreta apareixen:
–Josep Cercos, secretari de la Cambra de Comerç de Barcelona.
–Josep Huguet, conseller de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat de Catalunya
-una empresaria
–Jordi Serret, director del COPCA
–Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona.